Uniformer
Uniformer for SAS personell har skiftet design, til dels samtidig med endring i flyselskapets foretaksidentitet.
Samlingen er komplett når det gjelder uniformer for personalet i SAS. Det er også noen uniformer fra moderselskapene.
Da SAS begynte å fly til New York med DC-4 i 1946, hadde selskapet ca. 30 flyvertinner, og uniformene deres gjenspeilte vareknappheten som rådde i etterkrigstidens Europa. Jakkene var militærpreget, marineblå og enkeltspent, og skjørtene var tilskåret med stoffsparing for øye.
Siden den gang har uniformene skiftet med motene og tidens krav. Christian Diors revolusjonerende moteretning fra 1947, ”The New Look,” ble antatt av SAS året etter. Skjørtene ble lengre og ledigere, jakken mindre maskulin.
I 1950-årene skapte SAS gradvis sitt eget ”new look” for vertinnene, med åletrangt skjørt, tettsittende jakke og gul- og hvitstripet bluse. Bakkevertinnene fikk en spesiell lue.
I 1960-årene krøp skjørtekanten stadig oppover. Grensen ble satt nøyaktig ved knærne. Likevel måtte vertinnene advares mot å bøye seg fremover når de serverte drinkene.
En helt ny uniforms modell i marineblått kom i 1965 og var skapt av det franske motehuset Carven – en ledigere jakketype med V-utringning og skjørtekanten klatret oppover til rekordhøyde sommeren 1970.
Legg merke til Finnmarks-uniformen. Den var laget spesielt for flyvertinner som tjenestegjorde på Finnmark-rutene om vinteren. Det gjaldt å være godt beskyttet mot kulden. De sto ved inngangsdøren og ønsket passasjerene velkommen. Dette medførte ofte sykdommer, og derfor denne uniformen. Den er tegnet av Sjefsflyvertinne Evy Nansen.
”The new SAS look “ – også kalt mixi look – kom i 1971 fra Christian Dior og var resultatet av en demokratisk og omdiskutert spørreundersøkelse blant vertinnene. Ensemblet omfattet kåpe, jakke og spencer-kjole i turkis. Det kom også en egen lyseblå sommeruniform, design Carven.
Det populære hodeplagget i skiluefasong overlevde til og med Dior-moten, til tross for protester fra det franske motehuset.
I 1983 – da SAS fikk nytt identitetsprogram og dragehodet på flyene ble erstattet med flaggstriper – fikk både fly- og bakkepersonalet nye arbeidsklær kreert av den amerikanske moteskaperen Calvin Klein.
I mai 1999 var det på’n igjen med uniformsskifte. Sammen med flaggstripene på flyene forsvant bl.a. det bolleliknende hodeplagget til flyvertinnene, og de fikk caps i stedet. Gullstripene og gull pynten på uniformene ble erstattet med sølv.