top of page
00:00 / 06:25

Polaravdeling
SAS åpnet verdens første polarrute 15. november1954. 2 DC-6B fly startet samtidig i hver sin retning, OY-KMI «Helge Viking» fra København og LN-LMP «Leif Viking» fra Los Angeles. 
Nordpolruten mellom København og Tokyo ble åpnet 24. februar 1957. På denne dagen startet DC-7C LN-MOD «Guttorm Viking» fra København mot Anchorage og Tokyo. Samtidig startet DC-7C LN-MOF «Reidar Viking» fra den Japanske hovedstaden, og klokken 21:10 møttes de to i polarnatten over polpunktet.  Flytiden fra Scandinavia til Japan ble redusert fra 52 til 32 timer. Det var ikke tillatt å fly over Russisk territorium på den tiden. 

 

På polarflygingene hadde flyene med seg en mengde overlevelsesutstyr i tilfelle det skulle bli nødvendig med nødlanding i Arktis. 

Blant utstyret var en hånddrevet nødpeilesender med drageantenne, jakt- og fiskeutstyr og firemanns soveposer. For besetningen var det gule, dun fylte varmedresser. Til og med eskimo-ordbok var om bord.
Det ble aldri nødvendig å bruke nød utstyret i virkeligheten, bare under øvelser.
Ruten ble nedlagt i 1991 – fire år etter at SAS hadde begynt non-stop flyginger mellom København og Tokyo over Sibir. 

En modell av en DC-8 henger under taket. DC-10 var den siste flytypen som ble brukt på denne ruten. Til å begynne med ble rute fløyet med DC-7C som hadde luksusinnredning for bare 44 passasjerer – blant annet køyer. 
Legg merke til att SAS mottar Christoffer Columbus-prisen 12. oktober 1962 for pionerinnsatsen i polarflyging, «Samferdselens Nobelpris».

En detaljert beskrivning finnes på SAS museets webside.

Navigasjonsutstyr

Et par av instrumentene er anskaffet av SAS-navigatør Einar Sverre Pedersen som etter pensjon fra SAS var bosatt i Anchorage. Pedersen, var med på å legge grunnlaget for sikker flynavigasjon over polarområdene. De viktigste hjelpemidlene han var med på å utvikle var en polargyro, et himmelkompass og et polarkart (grid chart). Her er også et polarperiskop av en type som ble brukt i SAS-flyene.
Ved hjelp av et optisk filter som registrerte det polariserte lys fra solen kunne retningen til sola observeres selv om solen var under horisonten, (himmelkompass).

Minnegjenstander fra den grandiose åpningen av Nordpolruten i februar 1957 – blant annet menyen.  Åpningsarrangementene ble dekket av presse og kringkasting fra hele verden, og SAS fikk en enestående internasjonal oppmerksomhet.

Flyfrakt
Fra å være et supplement til passasjerbefordring har godstransport utviklet seg til en betydelig del av flyvirksomheten.

1970 og 80-årene kan betegnes som gullalderen for flyfrakt i SAS. Det skyldtes ikke minst at selskapet på den tiden anskaffet jumbojetfly – Boeing 747 – både i ren passasjerversjon og som kombinert passasjer- og fraktfly. Passasjerutgaven kunne ta 20 tonn frakt i tillegg til passasjerer og bagasje, og 747 Combi kunne frakte opptil 70 tonn gods i den bakre halvdelen av flyet.

SAS gjorde også en pionerinnsats når det gjaldt fraktflyging – i første rekke transport av fersk sjømat, hovedsakelig oppdrettslaks. Sammen med fiskerinæringen og emballasjeindustrien utviklet SAS et håndteringssystem som gjorde det mulig å levere fersk, iset norsk fisk til nær sagt hele verden bare 24 timer etter at den var fanget. Tidligere fraktmarkedssjef i Norge, Egil Budde, fikk i år 2005 kongens fortjenestemedalje i gull for sin pionerinnsats for flybåren norsk sjømat i 1970- og 80-årene.

bottom of page